Jest to pierwsza inwestycja firmy Zaparoh w Polsce. Zaparoh eksportuje wszystkie swoje produkty do krajów Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. Firma specjalizuje się w produkcji stylowych mebli wykonanych z różnego typu materiałów, w tym skóry. W ofercie Zaparoh można znaleźć m.in. wysokiej jakości sofy, fotele i łóżka. W nowym obiekcie będzie zatrudniać ok. 150 osób. Firma wynajęła łącznie 11 252 mkw., w tym 4 386 mkw. powierzchni produkcyjnej, 6 201 mkw. magazynowej oraz 665 mkw. biura.

Dokładnie analizowaliśmy potencjalne lokalizacje  w regionie Poznania. Ostatecznie podjęliśmy decyzję, że to właśnie PointPark Poznań będzie najlepiej spełniał nasze wymagania pod względem technicznym i będzie odpowiednim miejscem do realizacji długoterminowej strategii rozwoju – powiedział Artur Zakrzewski, Prezes Zarządu Zaparoh.

Cieszę się, że mieliśmy przyjemność reprezentować firmę Zaparoh w procesie poszukiwania powierzchni produkcyjno-magazynowej w rejonie Poznania. Wybór PointPark Properites na wykonawcę inwestycji typu BTS wynikał z elastycznego podejścia dewelopera do warunków najmu oraz jego możliwości optymalnych rozwiązań, jakich wymagał Klient przy swojej działalności – dodała Magda Twarowska, Industrial Consultant AXI IMMO.

Jest to już kolejny duży projekt typu BTS w ostatnim czasie, jaki realizujemy w ramach naszej poznańskiej inwestycji. Doskonała lokalizacja i infrastruktura towarzysząca w połączeniu z doświadczeniem w realizacji obiektów przemysłowych sprawia, że wygrywamy kolejny kontrakt. Projekt dla firmy Zaparoh jest potwierdzeniem naszej strategii, która zakłada aktywizację w istniejących lokalizacjach oraz rozwój w nowych regionach magazynowych Polski – podsumował Piotr Bzowski, Leasing and Development Director PointPark Properties.

PointPark Poznań to nowoczesny park magazynowy położony ok. 10 km na południe od Poznania w obrębie szybko rozwijającej się lokalizacji logistycznej Gądki. Park znajduje się blisko drogi nr 11 połączonej z autostradą A2. Autostrada zapewnia łączność na wschód z Warszawą oraz na zachód z Berlinem. W okolicach Gądek działają połączenia transportu publicznego. W chwili obecnej park składa się z 4 istniejących budynków, a jego potencjał to 8 obiektów magazynowych. Całkowita powierzchni parku to 194 569 mkw., w tym możliwość budowy 3 kolejnych obiektów.