Firma ELTEK Poland podpisała umowę z deweloperem Panattoni Europe na budowę dedykowanego obiektu w Bielsko-Białej. Nowa inwestycja będzie realizowana w formule BTO (build to owner). Firma ELTEK będzie dysponowała nowoczesną powierzchnią produkcyjno-magazynową liczącą ponad 11 400 mkw. Obiekt zostanie przekazany w ostatnim kwartale 2019 r. Przy projekcie, firmie ELTEK kompleksowo doradzała firma AXI IMMO.

ELTEK POLAND jest częścią włoskiej grupy ELTEK globalnej firmy projektującej i produkującej elektromechaniczne i elektroniczne komponenty dla branży motoryzacyjnej, AGD oraz medycznej. Firma posiada 6 zakładów produkcyjnych, we Włoszech, Szwajcarii, Polsce, Brazylii oraz Chinach. Oddział w Polsce powstał w 2004 roku, zlokalizowany jest w Bielsko-Białej i specjalizuje się w produkcji komponentów dla sektora AGD i motoryzacyjnego.

Nowy oddział ELTEK Poland w Bielsko-Białej

Wraz z dynamicznym rozwojem firmy i rosnącym zapotrzebowaniem na większą powierzchnię produkcyjną, ELTEK POLAND zdecydowało się na otwarcie nowego oddziału w Bielsko-Białej. Obiekt budowany przez dział BTS Panattoni Europe powstanie w bardzo dobrze skomunikowanym punkcie, przy ulicy Świt. W nowej inwestycji realizowanej na indywidualne potrzeby klienta część produkcyjna zajmie 9 100 mkw., natomiast komponent biurowy blisko 2 300 mkw.

Jak komentuje  Marek Foryński, Dyrektor Zarządzający BTS Group w Panattoni Europe: „Realizacja inwestycji w formule BTO to często kompleksowe zadanie od przeprowadzenia wszystkich procedur prawnych i administracyjnych, po nadzór budowy oraz odbiór gotowego obiektu i przekazanie go w ręce klienta. Deweloper jest również odpowiedzialny za doradztwo klientowi na każdym etapie inwestycji, łącznie z jej planowaniem. Dlatego dziękuję ELTEK POLAND za powierzone nam zadanie i możliwość realizacji tak ciekawego przedsięwzięcia”.

W związku z rozwojem polskiego oddziału firmy i niewystarczającą już powierzchnią operacyjną, jaką dysponujemy w obecnym miejscu, zdecydowaliśmy się na otwarcie nowego zakładu. Nowy obiekt powstanie w atrakcyjnej lokalizacji, przy ulicy Świt, która znajduje się tuż przy trasie europejskiej E462, biegnącej przez wschodnie Czechy i południową Polskę oraz drodze ekspresowej S1, co pozwali nam na szybkie połączenie z naszymi rynkami docelowymi. Również dzięki sieci komunikacji miejskiej dostępnej w tej lokalizacji nasi niezmechanizowani pracownicy będą mogli docierać dogodnie do pracy, co również było dla nas jednym z kluczowych aspektów przy wyborze nowej lokalizacji.” – komentuje Aleksander Gurgul, Prezes Zarządu Eltek Poland Sp. z o.o.

Klientowi zależało na zakładzie w Bielsku Białej, gdzie firma funkcjonuje od samego początku. Znalezienie gruntu pod projekt BTS w tym regionie nie było łatwe, biorąc pod uwagę deficyt działek, wynikający z ukształtowania terenu. Dzięki szerokiej znajomości bielskiego rynku, udało nam się znaleźć odpowiedni teren w dogodnej dla klienta lokalizacji, gdzie niebawem powstanie nowy oddział firmy.” – dodaje Anna Głowacz, Dyrektor Działu Industrial w AXI IMMO.

Magazyny Panattoni w Bielsko-Białej

Panattoni Europe to deweloper powierzchni magazynowo-przemysłowych realizujący projekty na terenie całej Polski. Jako pierwszy deweloper na rynku krajowym dostrzegł potrzebę tworzenia obiektów magazynowych realizowanych na indywidualne potrzeby klientów (BTS), w których specjalizuje się od 2008 roku, a projekty BTO, stanowią uzupełnienie bogatej oferty dewelopera. Jest to już kolejny dedykowany magazyn w Bielsko-Białej realizowany przez dział BTS Panattoni Europe.

O innej inwestycji prowadzonej przez tego dewelopera w Bielsko-Białej pisaliśmy tutaj Seifert Polska na Górnym Śląsku powiększa zasoby magazynowe

Projektowanie i rozwój obiektów przemysłowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb klientów (BTS) jest jedną z wielu kompetencji Panattoni Europe. Wybranie dewelopera do realizacji własnego projektu pozwala klientowi polegać na wieloletnim doświadczeniu partnera, jego kompetencjach i znajomości rynku, a co najważniejsze, pozostawić kompleksowy zakres projektu deweloperowi. Projekty tego rodzaju zrealizowane do tej pory przez Panattoni Europe obejmują: pierwszą fabrykę GE Energy Management w Europie o łącznej powierzchni ponad 45 000 mkw; przebudowa istniejącego obiektu o powierzchni 30 000 metrów kwadratowych dla Lear Corporation specjalizującego się w produkcji wewnętrznych elementów samochodowych; czy fabryka produkująca nowoczesne nadwozia dla pociągów pasażerskich dla Bombardier Transportation. Najnowsze projekty opracowane w formule BTO to: fabryka komponentów hydraulicznych dla Voss Fluid, zakład produkcyjny zmywarki BSH, fabryka dla Intersnack Polska oraz fabryka płyt krzemianowych dla duńskiej firmy Skamol A / S.