Firma deweloperska Segro zakończyła budowę obiektu dla firmy Komfort. Projekt liczący 15,5 tys. mkw. powstał w trzy i pół miesiąca na terenie SEGRO Logistics Park Stryków. W transakcji pośredniczyła agencja AXI IMMO.

Komfort to jeden z pierwszych klientów Segro w Strykowie, który do tej pory wynajmował w istniejącym magazynie powierzchnię 11,7 tys. mkw. Ze względu na dynamiczny rozwój biznesu oraz poszerzenie oferty o asortyment wyposażenia kuchni i łazienki, przedsiębiorstwo potrzebowało ponad 30 proc. więcej powierzchni magazynowej.

Komfort na nowej certyfikowanej powierzchni

Szybki czas realizacji nowego, liczącego 15,5 tys. mkw. projektu był możliwy dzięki zastosowaniu w pełni prefabrykowanej konstrukcji, od fundamentów hali, przez słupy i dźwigary dachowe, aż po w pełni prefabrykowane zewnętrzne biuro, wykonane z prefabrykowanych ścian i stropów żelbetowych.

Nowy obiekt Komfortu zostanie poddany certyfikacji BREEAM z prognozowaną oceną Very Good, m.in. dzięki zastosowaniu w biurowcu nowoczesnego szklenia selektywnego, chroniącego przed zbytnim nagrzewaniem się biura latem oraz stratom ciepła zimą. Na terenie całego obiektu zainstalowano oświetlenie LED, a w hali inteligentne oprawy LED sterowane systemem DALI. Przy wjeździe do budynku wprowadzono system kontroli dostępu polegający na automatycznym odczycie tablic rejestracyjnych. W SEGRO Logistics Park Stryków, w którym zlokalizowany jest obiekt, zainstalowane są również ładowarki do samochodów elektrycznych, będące jednym z proekologicznych rozwiązań stosowanych przez dewelopera.

W związku z budową nowego magazynu na terenie parku logistycznego SEGRO w Strykowie Komfort planuje zwiększyć zatrudnienie pracowników magazynu zarówno do obsługi dotychczasowego asortymentu, jak i do nowo wprowadzanych kategorii produktów – łazienek, kuchni czy szaf.

Sieć sklepów Komfort liczy już ponad 160 placówek na terenie całego kraju. W ostatnim czasie w specjalnie zaprojektowanych sklepach firma poszerzyła swój asortyment o ofertę łazienek, kuchni oraz szaf. Pierwsze sklepy z kompleksową ofertą wykończenia i wyposażenia wnętrz działają już na warszawskim Okęciu oraz w Poznaniu. Firma planuje dalszy rozwój tego konceptu.

Park SEGRO Logistics Park Stryków

Park logistyczny SEGRO w Strykowie utworzony w 2006 roku to jeden z flagowych parków dewelopera w tej części Europy. Położony blisko skrzyżowania autostrad A1 i A2 zapewnia klientom sprawne dostawy we wszystkich kierunkach. Docelowo park może zostać rozbudowany do prawie 400 tys. mkw. powierzchni magazynowej, logistycznej (cross-docking) i produkcyjnej.

SEGRO jest wiodącym właścicielem, zarządcą i deweloperem powierzchni przemysłowych w Europie, z portfelem aktywów o łącznej wartości 8 mld GBP. Portfolio dewelopera obejmuje nowoczesne obiekty przemysłowo-magazynowe, usytuowane w kluczowych europejskich lokalizacjach. Spółka prowadzi swoją działalność od 1920 r. i obecnie posiada 14 oddziałów w całej Europie.

O AXI IMMO

Agencja nieruchomości AXI IMMO oferuje usługi doradcze w zakresie nieruchomości komercyjnych. Firma doradza przy wynajmie, zakupie oraz sprzedaży nieruchomości magazynowych i biurowych, jak również gruntów inwestycyjnych,  a także zarządzaniu powierzchniami magazynowymi i biurowymi. W ramach oferty AXI IMMO świadczy usługi zarządzania łańcuchami B2B i B2C. Największym atutem AXI IMMO jest połączenie międzynarodowych standardów obsługi z rzetelną znajomością rynku lokalnego.

AXI IMMO Group prowadzi aktywną działalność międzynarodową, współpracując z europejskimi i światowymi organizacjami oraz towarzystwami specjalistycznymi. Więcej o międzynarodowym doradztwie AXI IMMO czytaj tutaj.

AXI IMMO 7 lat z rzędu otrzymała tytuł najlepszej Lokalnej Agencji Roku (2012 – 2018). Ponadto w latach 2016 i 2017 otrzymała nagrodę dla Najlepszego Zespołu w sektorze magazynowym. Powyższe firma zdobyła w prestiżowym konkursie CiJ Awards organizowanym przez magazyn CEE CiJ Journal.