Górny Śląsk w pierwszym półroczu tego roku cieszył się szczególną popularnością wśród najemców – wynajętych zostało 401 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni magazynowej. Jest to drugi wynik, po Polsce Centralnej (444 tys. mkw.), w kraju. Region charakteryzuje również wysoka dynamika, który wzrósł o 89% w porównaniu do I poł. 2016 roku.

Zwiększone zapotrzebowanie na powierzchnie magazynowo–przemysłowe generowane jest w znacznej części przez wzrost produkcji w sektorze motoryzacyjnym (wzrost produkcji w III kw. 2017 na poziomie 15% w porównaniu do analogicznego okres ubiegłego roku). Zyskują na tym zwłaszcza firmy logistyczne działające w skali regionalnej i krajowej. Przykładem może być firma ALB Logistics, która zdecydowała się na wynajem 3 350 mkw. w Śląskim Centrum Logistycznym zlokalizowanym w Sosnowcu.

AXI IMMO dla logistyków w Sosnowcu i Tychach

Firma ALB Logistics w związku z rozwojem i pozyskaniem nowych zleceń od klientów związanych z sektorem motoryzacyjnym zgłosiła zapotrzebowanie na większą powierzchnię. Wybór padł na Sosnowiec, który obecnie jest gorącą lokalizacją ze względu na bliskość autostrady A4 i sąsiedztwa drogi ekspresowej S1 – komentuje Tomasz Rąba, starszy konsultant w AXI IMMO, reprezentujący najemcę w transakcji.

Kolejną firmą świadczącą usługi transportowe dla sektora motoryzacyjnego, która w ostatnim czasie zwiększyła zapotrzebowanie na powierzchnie magazynowo- logistyczną jest TVM Transport. Spółka wynajęła na okres pięciu lat 3 300 mkw. powierzchni magazynowej w okolicach Tychów.

Tychy są jedną z najdynamiczniej rozwijających się lokalizacji produkcyjnych na Śląsku. Główną siłą napędową dla rozwoju rynku pozostaje koncern Fiat Chrysler Automobiles, wokół którego, w charakterze poddostawców, rozwija się kilkadziesiąt polskich i międzynarodowych firm sektora motoryzacyjnego – wyjaśnia Tomasz Rąba.

Wzrosty w sektorze elektronicznym

Największymi ośrodkami przemysłu samochodowego na Śląsku są Tychy, Gliwice, Bielsko-Biała. W sumie region skupia jedną trzecią całego przemysłu samochodowego kraju. Ale na Śląsku, poza stricte sektorem motoryzacyjnym, na prężnie rozwija się również produkcja w innych sektorach, w tym elektroniczny. Branża ta rozwija się na Śląsku bardzo dynamicznie, wpierając zarówno przemysł motoryzacyjny, jak i elektromaszynowy nowoczesnymi technologiami. W ostatnim czasie AXI IMMO doradzało przy transakcji najmu 4 500 mkw. powierzchni magazynowej dla dużej firmy z tego sektora.