AXI IMMO wynajmuje ponad 19 tys. mkw.

AXI IMMO – ekspert w dziedzinie nieruchomości komercyjnych, podsumowuje umowy najmu z ostatnich tygodni. Łącznie firma pośredniczyła w najmie ponad 17 500 mkw. powierzchni magazynowej oraz pond 1 900 mkw. powierzchni handlowej.

6 czerwca 2012

W ostatnich tygodniach firma najaktywniej działała w sektorach: magazynowo-logistycznym oraz handlowym. Wśród największych kontrahentów, których AXI IMMO reprezentowała w transakcjach najmu , znajdują się m.in. firmy: ID Logistics, Ost Sped., Eurocash oraz Big Brands

Najmy AXI IMMO w sektorze magazynowo-logistycznym:

Firma pośredniczyła w najmach powierzchni magazynowej w wojewó06dztwach: małopolskim, mazowieckim, opolskim, śląskim i wielkopolskim. Największe kontrakty podpisano w województwie śląskim (łącznie 7 200 mkw.) oraz wielkopolskim (łącznie 4 780 mkw.). Na Śląsku najmy dotyczyły lokalizacji w Będzinie, gdzie ID Logistics wynajął 6 100 mkw. od firmy Pago oraz magazynów Centrum Inwestycji Strategicznych w Kobiórze koło Tychów, gdzie firma Polkolor wynajęła 1 100 mkw. Z kolei w województwie wielkopolskim AXI IMMO pośredniczyła w renegocjacjach najmu 4 500 mkw. w Panattoni Park Gądki przez firmę Ost Sped oraz w najmie 280 mkw. przez firmę DUNI Polska na terenie Poznania. W woj. opolskim AXI IMMO pośredniczyła w transakcji najmu 2 200 mkw. w Kędzierzynie Koźlu przez firmę Eurocash, w woj. małopolskim: w transakcjach Logistics Partner (1 647 mkw.) i Medicare (550 mkw.) w Krakowie, natomiast na terenie woj. mazowieckiego AXI IMMO koordynowała najem 1 200 mkw. przez firmę Big Brands Group Sp. z o.o.

Poznań i Kraków to miasta o najniższym współczynniku niewynajętej powierzchni w kraju. – powiedziała Renata Osiecka, Dyrektor Zarządzająca AXI IMMO. – Także Śląsk, gdzie wynajęliśmy w ostatnich tygodniach najwięcej powierzchni magazynowej, jest bardzo atrakcyjną lokalizacją: korzystnie położoną, dobrze skomunikowaną dzięki rozwiniętej sieci dróg ekspresowych i autostradzie A4. Tym bardziej cieszymy się, że na tak konkurencyjnym rynku mogliśmy zaoferować naszym Klientom atrakcyjne powierzchnie i warunki.

Najmy AXI IMMO w sektorze retail:

W sektorze nieruchomości handlowych najwięcej transakcji najmu firma zawarła w województwie pomorskim, gdzie jest wyłącznym brokerem trójmiejskiego Centrum Kowale. Firma wynajęła tam łącznie 1 884,7 mkw. Dodatkowo AXI IMMO pośredniczyła w mniejszych transakcjach najmu we wrocławskim Centrum Marino (30 mkw. dla Trendy Shop) oraz Bolesławiec City Centre (24,9 mkw. dla Kolporter S.A).