AXI IMMO dla NRF Poland. 3 050 mkw. wynajęte w Pomorskim Centrum Logistycznym

AXI IMMO doradzał NRF Poland przy wynajmie powierzchni magazynowo-biurowej w Pomorskim Centrum Logistycznym należącym. Polski oddział NRF B.V. - europejskiego producenta chłodnic i podzespołów do klimatyzacji wynajął ponad 3 000 mkw.

6 marca 2014

NRF B.V. jest liderem wśród producentów i dystrybutorów chłodnic wody, powietrza i oleju, rdzeni do chłodnic, wentylatorów i podzespołów klimatyzacji do wszelkiego rodzaju pojazdów samochodowych oraz zastosowań przemysłowych. Ponadto firma opracowuje zaawansowane, autorskie systemy wymiany ciepła. Centra dystrybucji NRF są strategicznie rozmieszczone na terenie Europy, a zakłady produkcyjne również w lokalizacjach pozaeuropejskich. Produkty firmy spełniają najbardziej surowe normy.

Widzimy duży potencjał rozwoju w naszej branży w Europie Środkowo-Wschodniej. Aby sprostać zainteresowaniu naszymi produktami i zapewnić jak najwyższy poziom obsługi naszym Klientom postanowiliśmy zdecydowanie powiększyć nasze zaplecze logistyczne. Polska ze względu na wielkość rynku, stabilność gospodarczą jest dla nas optymalnym miejscem na rozbudowę istniejącej już  jednostki regionalnej. Przy wyborze powierzchni magazynowej rozważaliśmy przede wszystkim lokalizacje w pobliżu portu, ze względu na sposób organizacji łańcucha dostaw w skali globalnej – powiedziała Sylwia Rutkowska, Dyrektor Zarządzający w NRF Poland.

Klientowi zależało na strategicznej lokalizacji, która pozwoli z jednego centralnego magazynu zorganizować szybką i efektywną dystrybucję w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.  Ze względu na sposób dostaw – wykorzystanie transportu morskiego i drogowego NRF Poland rozważało przede wszystkim lokalizacje w Gdańsku. Pomorskie Centrum Logistyczne doskonale spełnia potrzeby klienta, właśnie ze względu na lokalizację tuż przy porcie głębokowodnym – skomentowała Danuta Dzierżak, Senior Consultant AXI IMMO.

Pomorskie Centrum Logistyczne to multimodalne centrum logistyczne zlokalizowane na 110 ha działce sąsiadującej z Głębokowodnym Portem Kontenerowym w Gdańsku (DCT Gdańsk). Projekt znajduje się w odległości 9 km od centrum Gdańska i 23 km od międzynarodowego lotniska. Ponadto dojazd do centrum zapewnia droga ekspresowa S6 oraz autostrada A1 łącząca Gdańsk z Górnym Śląskiem. Docelowo na terenie parku może powstać nawet 500 000 mkw. nowoczesnej powierzchni magazynowo-logistycznej.