Powstanie projekt BTS dla Rockwell Automation

Rockwell Automation - dostawca rozwiązań dla przemysłu w zakresie techniki napędowej, sterowania i oprogramowania otworzy nowoczesny obiekt produkcyjny w Katowicach.

5 kwietnia 2019

Panattoni Europe, lider rynku powierzchni przemysłowych w Europie, zrealizuje inwestycję produkcyjną dla Rockwell Automation. Fabryka o powierzchni ok. 11 300 m kw. powstanie w Katowicach i będzie wysoce zautomatyzowana w oparciu o najnowsze technologie z obszaru Przemysłu 4.0. Jej budowa wystartuje jeszcze w kwietniu br., zaś finalizacja zaplanowana jest na listopad 2019 r. W transakcji doradzała klientowi firma AXI IMMO Group.

Panattoni Europe dla automatyki przemysłowej. Deweloper wybuduje obiekt produkcyjny z przestrzeniami testowymi i pokazowymi dla Rockwell Automation – globalnego dostawcy rozwiązań dla przemysłu w zakresie techniki napędowej, sterowania i oprogramowania. Inwestycja o powierzchni 11 300 m kw. powstanie na blisko 3 ha działce w Katowicach. Część produkcyjna wraz z magazynem zajmie ponad 9 tys. m kw., zaś powierzchnia biurowa ponad 2200 m kw. W fabryce będą wytwarzane elementy automatyki przemysłowej, w tym cewki, styczniki oraz nowa generacja wyłączników. Produkcja będzie odbywać się na wysoce zautomatyzowanych maszynach i urządzeniach, a zarządzanie nowymi liniami produkcyjnymi zostanie oparte o najnowsze technologie z obszaru Przemysłu 4.0, w tym o własne rozwiązania Rockwell Automation z rodziny FactoryTalk®. Budowa inwestycji wystartuje jeszcze w kwietniu br., zaś jej finalizację zaplanowano na listopad 2019 r. Umowa najmu opiewa na 15 lat.

Inwestycja dla Rockwell Automation powstaje zgodnie z wytycznymi FM Global – amerykańskiego przedsiębiorstwa ubezpieczeniowego, które posiada własne procedury badawcze i normy dla realizacji obiektów, które mają na celu ograniczenie ryzyk związanych z uszkodzeniem ubezpieczanej nieruchomości, szczególności w przypadku pożaru. Jak komentuje Marek Foryński , Dyrektor Zarządzający BTS Group w Panattoni Europe: „Realizacja projektów zgodnie z FM Global to kolejny dowód na dostarczanie klientom najlepszej jakości produktów, odpowiadających nie tylko potrzebom prowadzonej przez nich działalności, ale także rygorystycznym wytycznym ważnych podmiotów działających na globalnym rynku nieruchomości”.

„Cieszy nas, że owocem długoterminowej współpracy AXI IMMO z Rockwell Automotion przy katowickim projekcie będzie nowoczesna inwestycja produkcyjna. Zakres naszej współpracy obejmował kompleksowe doradztwo przy projekcie BTS od zabezpieczenia działki inwestycyjnej poprzez uzgodnienia koncepcyjne projektu po fazę transakcyjną”dodaje Marek Kosielski, Dyrektor Działu BTS AXI IMMO.

Nieprzypadkowa lokalizacja. Nowa inwestycja powstaje w Katowicach i zwiększa możliwości produkcyjne obecnego zakładu Rockwell Automation w Polsce, który działa w Katowicach już od dwunastu lat. W mieście firma posiada również swój oddział zajmujący się tworzeniem i testowaniem oprogramowania do własnych produktów. Z kolei dla Panattoni Europe, Katowice i Górny Śląsk to jedna z najlepiej znanych lokalizacji. Deweloper ma tu obecnie w realizacji ponad 440 tys. m kw.