90 tys. mkw. wynajęte. AXI IMMO podsumowuje I półrocze 2011 roku

AXI IMMO - ekspert w dziedzinie nieruchomości komercyjnych w Polsce, podsumował pierwsze półrocze br. W ciągu ostatnich miesięcy broker zawarł kontrakty na blisko 90 tys. m2 powierzchni magazynowo-biurowej, w tym rekordową umowę najmu na 20 tys. m2 dla ID Logistics.

2 lipca 2011

Półrocze rekordów

AXI IMMO zamyka pierwsze półrocze swojej działalności bardzo dobrym wynikiem wynajętej powierzchni magazynowo-biurowej. Broker pośredniczył w zawarciu umów najmu, których wolumen wyniósł prawie 90 tys. mkw. Wśród omawianych transakcji firma AXI IMMO zawarła najbardziej spektakularną umowę na rynku na ponad 20 tys. m2 dla ID Logistics. Bardzo dobre wyniki firmy są potwierdzeniem stale umacniającej się pozycji AXI IMMO na rynku usług brokerskich i dobrze przyjętej strategii rozwoju biznesu.
Poza bardzo dobrymi wynikami w sektorze powierzchni magazynowych firma doskonale radzi sobie w obszarze powierzchni handlowych. Z początkiem roku AXI IMO rozszerzyła zakres usług o ten sektor nieruchomości komercyjnych. Obecnie komercjalizuje dwa centra handlowe (C.H Kowale i Galerii Turek). Dobre wyniki pierwszego półrocza potwierdzają skuteczność obranej strategii oraz potwierdzają trend ożywienia rynku po okresie spowolnienia wywołanego kryzysem.
Wśród klientów AXI IMMO dominowali przedstawiciele branży logistycznej, poszukujący dobrze zlokalizowanych parków o najnowocześniejszych rozwiązaniach składowania. Największa umowy najmu dotyczyła firm ID Logistics oraz Apreo Logistics.

AXI IMMO podsumowuje I półrocze 2011 roku – komentarz na temat rynku

„Biorąc pod uwagę formę rynku na koniec 2010 roku aktualne wyniki całej branży dają dobry prognostyk na kolejne kwartały. W minionym roku wybudowano łącznie 252 tys. mkw. powierzchni magazynowych w tym najwięcej przybyło na Górnym Śląsku (86 tys. mkw.), rynek warszawski wzbogacił się o nowe 42 tys. mkw. W przypadku powierzchni handlowych na ten rok szacuje się oddanie do użytku ponad 600 tys. mkw. powierzchni handlowej. Te dane pokazują, że rynek nieruchomości komercyjnych wraca na drogę szybkiego rozwoju i staje się ponownie rynkiem dużego potencjału biznesowego. Największe ożywienie ma miejsce przede wszystkim w obszarze nieruchomości magazynowych i handlowych, których perspektywa dynamicznego rozkwitu jest najbardziej pewna. W tym roku przeważają średniej wielkości umowy od 3 do 5 tys. mkw. Oznacza to, że średniej wielkości firmy rozwijają się. Największy popyt na powierzchnie magazynowe można obserwować na Mazowszu, Śląsku i we Wrocławiu. Dynamiki nabierają Centralna Polska i Kraków; najsłabsze rynki na dzisiaj to Poznań i Trójmiasto”.- komentuje Renata Osiecka – Partner Zarządzający AXI IMMO.

AXI IMMO wywodzi się z Axis Real Estate, firmy, która od kilku lat z powodzeniem świadczy usługi doradcze i brokerskie w sektorze nieruchomości magazynowych. Obecnie firma specjalizuje się w trzech prężnie rozwijających się obszarach komercyjnego rynku nieruchomości, czyli: industrial, office i retail, wokół których buduje narzędzia ułatwiające klientom prowadzenie działalności.