Nowe centrum dystrybucyjne RTL Polska w Prologis Park Chorzów

AXI IMMO kolejny raz doradza RTL Polska

20 sierpnia 2021
Nowe centrum dystrybucyjne RTL Polska w Prologis Park Chorzów doradza AXI IMMO Damian Kińczyk

RTL Polska Sp. z o.o. firma logistyczna specjalizująca się w obsłudze klientów z branży odzieżowej zdecydowała się wynająć blisko 1400 mkw. powierzchni magazynowej i biurowej w Prologis Park Chorzów. To kolejna transakcja najemcy, w której doradzało AXI IMMO.

RTL Polska oferuje międzynarodowe usługi transportowe, magazynowanie, konfekcjonowanie oraz dystrybucję towarów. Firma współpracuje z największymi producentami w branży odzieżowej, świadcząc pełen serwis logistyczny. W portfolio jej klientów znajdują się najbardziej rozpoznawalne światowe marki. RTL Polska powstała w 2007 roku na skutek rozwoju włoskiej spółki Autotrasporti Rutilli Adolfo s.r.l., która obejmuje swoim zasięgiem całą Europę w sektorze Fashion.

Kolejne centrum magazynowe RTL Polska

– Po udanej współpracy z firmą AXI IMMO przy poszukiwaniu powierzchni magazynowej w Warszawie zdecydowaliśmy się powierzyć jej kolejne zadanie znalezienia centrum dystrybucyjnego na Śląsku. Decydując się na otwarcie dodatkowego magazynu przeładunkowego tzw. cross docku, skoncentrowaliśmy się na inwestycjach, oferujących możliwie dużą liczbę doków na stosunkowo niedużej powierzchni zwiększając ECR, czyli Efektywną Obsługę Klientów. Dodatkową zaletą centrum dystrybucyjnego Prologis Park Chorzów okazała się dostępność bramy wjazdowej z poziomu 0, usprawniając nasz serwis logistyczny – wyjaśnia Piotr Kowalczyk, RTL Polska.

Docelowo firma logistyczna RTL Polska w Prologis Park Chorzów zajmie narożny moduł magazynowy, oferujący 8 doków i 1 bramę wjazdową, o powierzchni 1246 mkw., a dodatkowe 151 mkw. uzupełni część biurowo-socjalna.

– Klient poszukiwał magazynu przerzutowego, na szlaku Bratysława – Warszawa, który pozwoli na przeładunki z kierunków Europy płd-wsch, płd-zach, dystrybucję w Polsce południowej oraz zasilanie głównego na Polskę centrum dystrybucyjnego w Warszawie. Z tego względu duże znaczenie przy wyborze inwestycji w Chorzowie miało jej sąsiedztwo węzła autostradowego A4, jak i bliskość węzłów autostradowych A2 – mówi Damian Kińczyk, Associate Director w Dziale Powierzchni Przemysłowych i Logistycznych, AXI IMMO.

Magazyn Prologis Park Chorzów w strategicznej lokalizacji

– Niezaprzeczalnym atutem Prologis Park Chorzów jest lokalizacja, ponieważ położony jest w pobliżu głównych międzynarodowych korytarzy transportowych. Naszemu nowemu klientowi chcemy zaoferować znacznie więcej, dlatego poza nowoczesną powierzchnią zapewniamy pełną obsługę techniczną i całodobową ochronę, a jego pracownikom bezpieczne i komfortowe miejsce pracy – zaznacza Piotr Brycki, Leasing & Customer Experience  Manager, Prologis.

Prologis Park Chorzów to nowoczesne centrum dystrybucyjne o powierzchni 251 500 mkw. oferujące duże place manewrowe, 3 niezależne bramy wjazdowe oraz liczne miejsca parkingowe dla klientów i gości. Kompleks magazynowy znajduje się w pobliżu Katowic, a jedną z jego największych zalet jest  niewielka odległość (15 km) do węzła Gliwice-Sośnica, który łączy dwie największe autostrady – A1 i A2. Na terenie Prologis Park Chorzów znajdują się udogodnienia transportowe dla pracowników m.in. przystanki komunikacji miejskiej i wiaty rowerowe,  co dodatkowo zwiększa atrakcyjność inwestycji w oczach najemców.