Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej SA jest największym polskim biurem informacji gospodarczej. Firma obsługuje wszystkie podmioty gospodarcze – od jednoosobowych firm, poprzez małe i średnie przedsiębiorstwa, aż po wielkie korporacje w zakresie wymiany informacji gospodarczej i sprawdzania rzetelności płatniczej. Od 2008 roku KRD jest członkiem ACCIS (Stowarzyszenia Dostawców Informacji o Kredycie Konsumenckim). Nowe biuro w Katowicach zacznie działać od 1 lutego 2015 r. w kompleksie Centrum Biurowe Francuska. Docelowo będzie w nim pracować 200 osób.

Dynamiczny rozwój naszej firmy spowodował zwiększone zapotrzebowanie na powierzchnię biurową. Wybraliśmy Centrum Biurowe Francuska ze względu na wysoki standard, atrakcyjne warunki oraz elastyczną możliwość podziału powierzchni – mówi Adam Łącki, prezes Zarządu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej SA.

W skład Centrum Biurowego Francuska wchodzą dwa budynki plasujące się w standardzie klasy A. Inwestycja Globe Trade Centre SA, jednego z największych deweloperów nieruchomości komercyjnych w Europie Centralnej, Wschodniej i Południowej stanowi istotny element nowej, rozwijającej się dzielnicy biznesowo-usługowej, znajdującej się w śródmieściu Katowic. W sąsiedztwie znajdują się siedziby rozmaitych instytucji – Sądu Okręgowego, władz samorządowych oraz dużych międzynarodowych korporacji. Całkowita powierzchnia kompleksu wynosi 21 500 mkw.

Rynek powierzchni biurowych w Katowicach – komentarz Emila Chwieduka, Senior Office Negotiator z AXI IMMO

Katowicki rynek biurowy jest jednym z najmniejszych rynków w kraju z całkowitą podażą na poziomie 310 000 mkw. Kolejne 41 000 mkw., z których duża część zabezpieczona jest umowami przednajmu, zostanie dostarczonych do końca 2014 roku. Pod względem podaży katowicki rynek plasuje się na 5. miejscu w kraju. Jednak z roku na rok obserwujemy stabilny wzrost zainteresowania najemców tym obszarem. Katowice są popularną lokalizacją dla firm z sektora usług wspólnych, ale też dużych międzynarodowych i polskich firm, dla których obecność w regionie staje się ważnym czynnikiem.

Na przestrzeni pierwszych trzech kwartałów 2014 roku obserwowaliśmy stabilny wzrost podaży przy stabilnym popycie, co skutkowało spadkiem poziomu pustostanów. W pierwszym półroczu 2014 wskaźnik obniżył się o 0.5 pp, a w ciągu kolejnego kwartału spadł do 5,5%.