Abra to jedna z największych sieci sklepów meblowych w Polsce, posiadająca swoje placówki handlowe na terenie całego kraju. Pierwszy sklep Abry powstał w 1990 roku w Krakowie, gdzie do dzisiaj znajduje się centrala spółki. Obecnie w ramach sieci sklepów meblowych Abra funkcjonuje ponad 100 placówek handlowych, zlokalizowanych w 86 miastach Polski, a z roku na rok liczba sklepów rośnie. Meble Abra charakteryzuje praktyczność i funkcjonalność oraz wysoki wskaźnik jakości do ceny.

Magazyn Abra w Sosnowcu

Abra wynajęła 6240 mkw. powierzchni magazynowej i powierzchni biurowej w Distribution Park Sosnowiec. Umowa najmu została podpisana na 10 lat. Abra rozwija się nie tylko w Polsce, ale również w skali międzynarodowej czego efektem jest zwiększone zapotrzebowanie na powierzchnię magazynową.

Dynamiczny rozwój naszej sieci sprzedaży wymaga zaawansowanych i efektywnych rozwiązań w zakresie logistyki. Lokalizacja naszego centrum dystrybucyjnego w Sosnowcu jest podyktowana potrzebą organizacji łańcucha dostaw w skali regionalnej obejmującej kraje Europy Południowej, w tym Węgry i Rumunię. Górny Śląsk, a zwłaszcza Sosnowiec ze siecią oplatających go dróg ekspresowych, jest dla nas naturalnym wyborem – komentuje Piotr Lisowski, Prezes Zarządu Abra S.A.

Klientowi zależało na powierzchni magazynowej zlokalizowanej w Sosnowcu ze względu na strategiczne położenie miasta oraz dostępność pracowników. Firma Abra z Sosnowca będzie prowadziła dystrybucję o zasięgu międzynarodowym, dlatego potrzebowała nowoczesnej powierzchni magazynowej właśnie tutaj. Wybór padł na Distribution Park Sosnowiec – dodaje Wojciech Waryś, Partner Industrial & Logistic w AXI IMMO.

Dobra lokalizacja Distribution Park Sosnowiec

Distribution Park Sosnowiec to nowoczesne centrum logistyczne składające się z dwóch budynków o łącznej powierzchni 47 100 mkw. Park zlokalizowany jest w Sosnowcu tuż przy drodze ekspresowej S1 i 20 km od autostrady A4 łączącej Niemcy i Ukrainę. Distribution Park Sosnowiec jest również w pobliżu trasy E40 prowadzącej w kierunku Krakowa i Wrocławia. Ponadto, park zlokalizowany jest 30 km od lotniska w Katowicach. Właścicielem centrum logistycznego jest Hines Global REIT. Park spełnia wymogi różnego typu klientów od firmy logistycznych poprzez dystrybucyjne i lekką produkcję.