Manuli Hydraulics Polska S.A. otworzy centralny magazyn w Polsce, w Legnicy

Manuli Hydraulics Polska S.A – międzynarodowy producent elementów hydraulicznych (węży, elementów złącznych, urządzeń itp.) zdecydował się naprzeniesienie centralnego magazynu z Niemiec do Polski i wynajem powierzchni magazynowej w Legnicy. Firma w realizowanej inwestycji BTS będzie dysponowała 11500 mkw. nowoczesnej powierzchni magazynowo – biurowej. AXI IMMO reprezentowało najemcę w procesie wyboru dewelopera oraz negocjacjach umowy najmu.

8 listopada 2018
Manuli Hydraulics Polska S.A. otworzy centralny magazyn w Polsce, w miejscowości Legnica

Manuli Hydraulics specjalizuje się w projektowaniu, produkcji komponentów i dostarczaniu rozwiązań do urządzeń wykorzystywanych w hydraulice wysokościowej, chłodnictwie oraz przy transporcie różnego typu płynów i branży okrętowej. Firma została założona w 1935 roku we Włoszech, natomiast w Polsce działa od 1997 roku.

Manuli Hydraulics w centralnym magazynie w Legnicy

Firma Manuli Hydraulics zdecydowała się przenieść swój magazyn centralny z Niemiec do Polski. Nowa inwestycja firmy w Legnicy będzie projektem BTS realizowanym przez lokalnego dewelopera. Manuli Hydraulics w nowym obiekcie będzie dysponować 11 230 mkw. powierzchni magazynowej klasy A oraz 280 mkw. powierzchni biurowej.

Wybór nowej lokalizacji dla naszego magazynu centralnego w Polsce poprzedziła szeroka analiza lokalizacji w zasięgu całego kraju. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na Legnicę ze względu na bliskość granicy niemieckiej i łatwość dostaw w ramach Dolnego i Górnego Śląska i reszty kraju. Na decyzję o wynajęciu powierzchni magazynowej w wybranym obiekcie miała wpływ również możliwość dostosowania obiektu do naszych indywidualnych potrzeb.” – komentuje David Sincholle, Dyrektor Operacyjny w Manuli Hydraulics.

Nowy magazyn na Dolnym Śląsku

Zmiana lokalizacji centralnego magazynu była dla firmy decyzją strategiczną. Klient zdecydował się ulokować centralny magazyn w Polsce w województwie dolnośląskim ze względu na doskonałą lokalizację – bliskość fabryk i klientów, a także dobrze rozwiniętą infrastrukturę drogową. Wartością dodaną dla klienta, która wpłynęła na wybór Polski jako głównej lokalizacji, była również większa dostępność pracowników.” – komentuje Anna Głowacz, Dyrektor Działu Industrial w AXI IMMO.

Więcej o projektach BTS w AXI IMMO przeczytasz tutaj.