Greencarrier jest jedną z największych prywatnych firm w branży transportowej w regionie krajów nordyckich oraz nadbałtyckich. Firma działa na całym świecie zapewniając rozwiązania w zakresie spedycji, logistyki i transportu dopasowane do indywidualnych potrzeb klienta. Greencarrier generuje rocznie ok 400 mln EUR i zatrudnia ponad 800 pracowników w 12 krajach – Szwecji, Danii, Norwegii, Finlandii, Estonii, na Łotwie, Litwie, w Polsce, Słowacji, Czechach, w Wielkiej Brytanii oraz w Chinach.

Nowy oddział Greencarrier w Sosnowcu

Nasza strategia rozwoju, którą konsekwentnie wdrażamy, zakłada kompleksową obsługę klientów i ekspansję na kolejnych rynkach. Decyzja o uruchomieniu magazynu na południu Polski podyktowana była potrzebami naszych obecnych i przyszłych klientów. Wybór padł na Sosnowiec, ze względu na strategiczne położenie i możliwość organizacji łańcucha dostaw w skali krajowej i międzynarodowej – komentuje Adrian Stachacki, Business Development Manager w Greencarrier Freight Services Poland.

Tomasz Rąba, Senior Consultant Industrial & Logistic z AXI IMMO reprezentujący najemcę wyjaśnia: “Właściciel obiektu – firma Hines zapewniła najemcy optymalne warunki nie tylko w zakresie finansowym, ale także technicznym, które obejmują m.in. odświeżenie zajmowanej powierzchni magazynowej i biurowej. Ponadto, Distrubution Park Sosnowiec doskonale wpisuje się w wymagania Klienta w zakresie formatu magazynu łączącego dostęp do szlaków komunikacyjnych z komunikacją publiczną w pobliżu. AXI IMMO doradza firmie Greencarrier przy wynajmie powierzchni logistycznych również w innych lokalizacji.” – dodaje Tomasz Rąba.

Centrum dystrybucyjne w Sosnowcu

Distribution Park Sosnowiec to 47 100 mkw. wysokiej jakości powierzchni logistycznej. Położony jest w jednej z najbardziej strategicznych lokalizacji, jaką jest Aglomeracja Śląska.

W skład parku wchodzą 2 hale magazynowe wyposażone w 70 doków i 6 bram z poziomu zero, a także 170 miejsc parkingowych dla pojazdów osobowych i 46 miejsc dla ciężarówek. Obiekt oddany został do użytku w 2005 roku.

Distribution Park Sosnowiec charakteryzuje się doskonałą ekspozycją przy drodze S1, w niedalekiej odległości od autostrady A4 łączącej Niemcy i Ukrainę. W pobliżu przebiega również trasa E40 prowadząca w kierunku Krakowa i Wrocławia oraz trasa E75 w kierunku Warszawy. Zarządcą aktywów i nieruchomości, w imieniu właściciela DP Sosnowiec – Hines Global REIT, jest Hines Polska.