Podczas gdy w krajach zachodnich w parkach logistycznych dominują gracze branży e-commerce, u nas wciąż przeważają tradycyjne sieci handlowe – e-handel generuje ok. 10-15% popytu na nowoczesne powierzchnie magazynowe w skali roku, przy czym udział tradycyjnych sklepów sięga ok. 80%. Jednak na podstawie obserwacji najnowszych trendów nie trudno stwierdzić, że firmy rozwijające sprzedaż internetową będą stawać się coraz istotniejszym klientem deweloperów powierzchni magazynowych i operatorów logistycznych. Polska plasuje się w czołówce europejskiej pod względem dynamiki wzrostu wartości sprzedaży internetowej. Zgodnie z szacunkami Ministerstwa Gospodarki udział handlu elektronicznego w całkowitej sprzedaży do 2018 r sięgnie z poziomu ok. 4% do 9%.

Wśród klientów na terenie Polski przez internet najczęściej kupowana jest odzież, elektronika, produkty AGD, kosmetyki, perfumy, produkty dla dzieci oraz coraz częściej produkty spożywcze. Sprzedaż żywności to segment rynku detalicznego, który rośnie najszybciej – ok. 10-krotnie w skali roku. Na przestrzeni najbliższych lat internetowe zakupy spożywcze staną się modelem dominującym; znikną centra handlowe czy supermarkety, przy czym ocaleją niewielkie sklepiki osiedlowe i show roomy.

CENTRA REALIZACJI ZAMÓWIEŃ

Stąd też wniosek, że tradycyjna działalność magazynowo-dystrybucyjna ustępować będzie miejsca centrom realizacji zamówień. Przemiana w wiodących sektorach rynku wymusi na deweloperach elastyczne dopasowanie się do nowej sytuacji – magazyny logistyczne dedykowane branży e-commerce wymagają innej specyfikacji technicznej niż tradycyjne obiekty, a także większej powierzchni – niemal trzykrotnie w porównaniu ze swoimi tradycyjnymi poprzednikami. Wydajne składowanie paletowe charakterystyczne dla dystrybucji sklepowej zostanie zastąpione strefami pakowania, przyjmowania zwrotów, przetwarzania zamówień i ponownego przenoszenia towarów.

DOSTOSOWANIE DO POTRZEB E-HANDLU

W większości przypadków optymalnym rozwiązaniem dla firm z sektora branży e-commerce są obiekty typu cross-dock, spełniające wymagania przeładunkowe, wyposażone w doki dostosowane dla pojazdów TIR i mniejszych samochodów dostawczych; możemy spodziewać się coraz częstszych obiektów spekulacyjnych budowanych w tym formacie. Najem obiektu jest tańszy niż realizacja projektu typu BTS, a więc dla mniejszych graczy na rynku to bardziej realne rozwiązanie. Obiekty BTS nie stracą jednak na popularności, spełniając zapotrzebowanie większych i bardziej wymagających klientów. Poszukując sposobów na zwiększenie swej rentowności, zróżnicowanie oferty oraz skrócenie czasu wprowadzenia produktów na rynek, firmy sektora e-commerce coraz częściej postrzegają swe obiekty logistyczne jako jeden z czynników umożliwiających zwiększenie przychodów. Już w tej chwili coraz więcej sklepów internetowych decyduje się na współpracę z firmami kurierskim i logistycznymi. Właściwie każdy z największych graczy rynkowych oferuje wachlarz usług usprawniających e-handel (przygotowywanie przesyłek, składowanie, obsługa zwrotów, wymiana produktów, zarządzanie płatnościami, obsługa oprogramowania itp.).

NOWE TRENDY – SBU

Do jednego z najistotniejszych elementów należy usytuowanie obiektu. Firmy obsługujące lokalne rynki zbytu będą stawiać na lokalizacje w dużych miastach regionalnych lub na ich obrzeżach; w takim przypadku dogodnym rozwiązaniem mogą się okazać obiekty typu SBU (Small Business Unit). Magazyn centralny powinien znajdować się w strategicznym punkcie usprawniającym działania logistyczne, jak np. Centralna Polska, z której dzięki usytuowaniu i rozwiniętej infrastrukturze umożliwia sprawną dystrybucję na wszystkie regiony. Również więksi dystrybutorzy, jak np. Amazon, kładący nacisk na sprawny łańcuch dostaw na skalę nie tylko krajową, ale i międzynarodową, decydują się na lokalizację przy głównych szlakach komunikacyjnych w kraju, tj. przy autostradach i trasach europejskich w niewielkiej odległości od zachodniej granicy. Lokalizacja w pobliżu dużych miast też gwarantuje możliwość pozyskania wykwalifikowanej kadry pracowniczej a także usprawnia proces dostawy na lokalnych rynkach zbytu.