Papa John’s International to trzecia co do wielkości na świecie sieć pizzerii, w ramach której na 45 rynkach funkcjonuje ponad 5 tys. restauracji. Główna siedziba firmy znajduje się w Louisville, w stanie Kentucky.

W październiku, w oficjalnym komunikacie, spółka ogłosiła ekspansję na nowe rynki, informując o podpisaniu porozumień na rozwój działalności m.in. Polsce, gdzie planowane jest otwarcie ponad 20 restauracji. Rozwój sieci prowadzony jest w modelu franczyzowym.

W Polsce sieć jest prowadzona przez PJ Western Retail Investments Ltd. – jednego z największych franczyzodawców, który prowadzi 120 punktów na terenie Rosji i krajów Wspólnoty Niepodległych Państw.

Ponad 1 580 metrów kwadratowych dla Papa John’s w Ideal Distribution Cetter w Warszawie

W Polsce PJ Western Retail Investments jest reprezentowany prawnie przez spółkę Lech Pizza Sp. z o.o., która podpisała kontrakt na wynajem 1055,6 mkw. powierzchni magazynowo – produkcyjnej, 246 mkw. powierzchni biurowej oraz dodatkowe 284 mkw. na antresoli z przeznaczeniem na archiwum i zaplecze firmy w Ideal Distribution Center. W całym procesie, od wyboru lokalizacji do negocjacji warunków umowy najmu, najemcę wspierała firma doradcza AXI IMMO Group.

W ramach realizacji strategii wprowadzenia sieci restauracji Papa John’s na polski rynek przystąpiliśmy do poszukiwania odpowiedniej powierzchni z przeznaczeniem na nasze Centrum Jakości. Miejsce, gdzie są produkowane i składowane świeże podkłady do pizzy i produkty do ich przygotowania, które są dostarczane kilka razy w tygodniu do naszych restauracji. Wiedzieliśmy, że powierzchnia musi spełniać odpowiednie wymogi sanitarne i lokalizacyjne. Ostatecznie wybór padł na inwestycję Ideal Distribution Center, która spełnia nasze oczekiwania we wszystkich aspektach. – Komentuje Ewelina Rzedkowska, Operation Director Papa John’s Poland.

Kluczowym zadaniem było właściwe rozpoznanie potrzeb Klienta. Okazało się, że podstawowe kryteria to standard budynku przystosowany do produkcji i obrotu artykułami spożywczymi oraz centralna
i dobrze skomunikowana lokalizacja obiektu, która jest szczególnie ważna ze względu na wczesną fazę rozwoju biznesu. Cieszymy się, że obiekt który zaproponowaliśmy Klientowi wpisał się w jego potrzeby – mówi Karol Osiecki, Associate Director Industrial & Development w AXI IMMO Group.

Centrum dystrybucyjne na warszawskim Okęciu

Ideal Distribution Center to centrum dystrybucyjne w formacie Small Business Unit, które łączy funkcje magazynowe i biurowe. Centrum składa się z sześciu budynków magazynowo-biurowych o łącznej powierzchni 40 tys. mkw. Pomieszczenia biurowe, które bezpośrednio przylegają do hal magazynowych, pełnią dla nich funkcję zaplecza administracyjnego oraz socjalnego.

Na atrakcyjną lokalizację wpływa kilka istotnych czynników. Są nimi na pewno odległość około 9 km od centrum Warszawy oraz położenie w bliskim sąsiedztwie lotniska Okęcie. Także położenie blisko węzła autostrady S2/A2 Salomea — Wolnica oraz drogi łączącej Trasę Katowicką z Alejami Jerozolimskimi, czynią Ideal Distribution Center idealnym miejscem dla logistyki i rozwoju biznesu.