Pierwszym najemcą parku Hillwood Zagłębie zlokalizowanego w Sosnowcu została firma Investa Sp. z o.o., która jest jednym z liderów polskiej branży hutniczej (dystrybucji stali nierdzewnej i aluminium). Spółka o zasięgu ogólnokrajowym ma siedzibę w Pruszczu Gdańskim. Firma posiada także centralny magazyn w Strykowie oraz kilka oddziałów regionalnych – w Olsztynie, Mosznej-Parceli, Wrocławiu, Luboniu oraz Sosnowcu.

Investa kolejny raz z AXI IMMO

Investa Sp. z o.o. podpisała umowę z deweloperem Hillwood na wynajem 5 225 mkw. powierzchni magazynowo-biurowej. Kompleksowe doradztwo klientowi w transakcji zapewniali konsultanci AXI IMMO. Investa już po raz kolejny skorzystała z usług AXI IMMO, która doradzała jej również w negocjacjach warunków umowy najmu powierzchni przemysłowej w Centralnej Polsce.

Konsekwencją podpisania umowy z deweloperem będzie przeniesienie śląskiego oddziału firmy z dotychczasowej lokalizacji do nowopowstającego, nowoczesnego parku magazynowego. Kontrakt przewiduje najem na okres 10 lat z możliwością przedłużenia. Zajmowana przez najemcę powierzchnia będzie dodatkowo przystosowana zgodnie z jego wymaganiami m.in. poprzez ponadstandardową nośność posadzki, dedykowane, ponadwymiarowe bramy z poziomu zero oraz wzmocnienia konstrukcyjne.

Oferując najnowsze technologie odnosimy sukcesy rynkowe w dystrybucji stali nierdzewnych i sprzedaży aluminium, dlatego sukcesywnie zwiększa się nasze zapotrzebowanie na wielkość i jakość powierzchni magazynowej i biurowej. Zdecydowaliśmy się relokować nasz oddział w Sosnowcu do Hillwood Zagłębie. Jestem pewien, że nowy budynek, zlokalizowany w samym centrum aglomeracji, a dodatkowo przy głównej trasie i z doskonałym dojazdem dla klientów detalicznych spełni nasze oczekiwania – komentuje Dariusz Czapiewski, prezes Investa.

Prowadzona z sukcesami działalność firmy Investa pozwoliła na powiększenie jej kolejnego oddziału. Projekt Hillwood doskonale trafił w potrzeby i oczekiwania Klienta, a my jesteśmy dodatkowo zaszczyceni faktem, że Investa po raz kolejny zaufała AXI IMMO wybierając nas na doradcę w transakcji najmu powierzchni magazynowej – mówi Anna Głowacz, Head of Industrial – Leasing Agency z AXI IMMO.

Nowy park magazynowy Hillwood Zagłębie

Hillwood Zagłębie to nowa inwestycja dewelopera na Górnym Śląsku. Docelowo, w ramach projektu powstanie hala magazynowa klasy A o łącznej powierzchni 48 000 mkw. Atutem obiektu jest strategiczne położenie w Sosnowcu, przy drodze krajowej nr S86. Park dysponuje również bezpośrednim sąsiedztwem komunikacji miejskiej i aglomeracyjnej. Posiada także połączenie z Drogową Trasą Średnicową i oddaloną o n 6,5 km autostradą A4.
Na Śląsku obecny jest również park magazynowy Hillwood w Bielsku-Białej.