AXI IMMO – ekspert w dziedzinie nieruchomości komercyjnych pod koniec 2011 podpisał kolejne umowy najmu na 10 400 mkw. powierzchni magazynowej. AXI IMMO w Wielkopolsce i na Mazowszu reprezentowała dwie firmy z branży drzewno-meblarskiej: JAF Polska i PAGED oraz dystrybutora artykułów spożywczych i chemii firmę PHUP Gniezno Hurtowania Sp. z o. o.

AXI IMMO w Wielkopolsce

JAF Polska jest wiodącym na polskim rynku dystrybutorem drewna, sklejek oraz płyt wykorzystywanym w branży meblarskiej, budowalnej i wielu innych. Firma wynajęła 4000 mkw. w Gądkach koło Poznania od prywatnego dewelopera Biernat Sp. j. Magazyn położony jest przy trasie S11, bezpośrednio łączącej się z autostradą A2.

Firma PHUP Gniezno Hurtownia Sp. z o. o. jest operatorem handlowym branży FMCG, działa na rynku od 1987 roku. Zasięg działalności firmy obejmuje 6 województwa: dolnośląskie kujawsko-pomorskie, lubuskie, łódzkie, wielkopolskie, zachodniopomorskie. PHUP Gniezno wynajęła 4000 mkw. w Gorzowie Wielkopolskim od TPV Display Polska.

Nowi najemcy w Warszawie

Firma PAGED producent mebli dla rynku mieszkaniowego i hotelowego wynajęła 2400 mkw. w Warszawie na ul. Krakowiaków od firmy Mostostal Warszawa. Centralne położenie magazynu w granicach miasta umożliwi firmie usprawnienie procesu dostaw do klientów z regionu.

Rynek powierzchni magazynowych w Wielkopolsce w ocenie Renaty Osieckiej, Dyrektor Zarządzającej AXI IMMO

Rynek powierzchni magazynowych w województwie wielkopolskim cieszył się w ostatnim roku dużym zainteresowaniem najemców, czego najlepszym potwierdzeniem jest niski współczynnik pustostanów, który na koniec 3Q2011 roku szacowany był na ok. 4%. Ostrożność deweloperów w realizacji nowych inwestycji w ciągu ostatniego roku w regionie spowodowała, że znacząco zmniejszyła się podaż. Szacuje się, że w woj. wielkopolskim w budowie jest ok. 70 tys. mkw. powierzchni magazynowej, która powinna być oddana do użytku w 2012 r. Jednak znaczna cześć najlepiej zlokalizowanych i o wysokim standardzie inwestycji została przynajmniej częściowo wynajęta. Na korzyść lokalizacji magazynów w Wielkopolsce przemawia dogodne położenie, bardzo dobre połączenia komunikacyjne oraz zainteresowanie zagranicznych inwestorów, którzy w regionie lokują centra dostawczo-produkcyjne. Niska podaż oraz walory lokalizacyjne sprawiają, że również mniejsi lokalni inwestorzy i deweloperzy będę rozważać realizację projektów magazynowych” – powiedziała, Renata Osiecka, Dyrektor Zarządzający, AXI IMMO.

2011 na rynku powierzchni magazynowych na Mazowszu

„Nie ulega wątpliwości, iż rok 2011 wyróżniał się ożywieniem na warszawskim rynku nieruchomości magazynowych. Wynajęto o 40% więcej powierzchni niż w roku 2010. Jeśli chodzi o dostępność powierzchni mieliśmy do czynienia z zauważalnym zróżnicowaniem między Warszawą jako miastem i jej okolicami. Współczynnik niewynajętej powierzchni w granicach miasta wyniósł ok. 11%, natomiast w strefach podwarszawskich ponad 18%. W pierwszej strefie przeważały umowy najmu do 3 tys. mkw. W II strefie nastąpiła zmiana struktury najmów w porównaniu do roku 2010. Dominowały umowy najmu na moduły magazynowe do 3 tys. mkw.oraz zauważalny był wzrost umów zawieranych na powierzchnię powyżej 10 tys. mkw.” – skomentowała, Renata Osiecka, Dyrektor Zarządzający, AXI IMMO.